AnthonFirstFloor-1_24912.jpg

Picture a much-loved Ladue home, bustling with a family full of boys. Although nice enough, unfortunately, this classic ’90s-style residence with compartmentalized living spaces lacked a layout conducive to entertaining relatives and friends.

AnthonFirstFloor-4_75152.jpg

As a result, the homeowners contacted area professionals to help open up the rooms for connectivity. Their plan included reworking a builder-grade bar and desk area, allowing the kitchen and breakfast area to flow better into the adjacent great room.

During an early design session, the homeowners discussed their desire for both new flooring throughout the first floor and a new kitchen island in the future. With an abundance of forethought into time and investment efficiencies, the decision was made to change the kitchen’s footprint prior to adding new flooring. The island update led to a full kitchen remodel with new cabinetry, countertops and appliances, as well as an influx of better lighting throughout the space.

AnthonFirstFloor-26_84146.jpg

Prior to the renovation, the cooktop slanted across the center island, which kept guests from gathering in the kitchen during parties. The homeowners’ consultants thus rotated the island and relocated the cooktop to the kitchen’s back wall, making it better align with the rest of the space; a new exhaust hood with stainless straps and a white body, meanwhile, added visual interest.

Other fabulous features installed in the kitchen included new white Sutherland cabinets from Showplace Wood Products and Caesarstone’s Statuario Maximus quartz countertops, along with a Wolf range and a Sub-Zero refrigerator. After those improvements, the kitchen opened up into the dining area and hearth room, making it perfect for entertaining and socializing.

AnthonFirstFloor-26_84146.jpg

The great room was designed as the optimal transitional space to enjoy summer sun or cozy up beside the fireplace during long, cold winters. One of the room’s most magnificent aspects, a massive set of floor-to-ceiling windows flooded it with sunlight every day. When the underwhelming fireplace needed a complete makeover, though, it was an obvious choice to channel the windows and create s mantel with gorgeous floor-to-ceiling Hermitage stone from Horizon Stone’s 19th Century Series. To brighten the space, the homeowners’ consultants also installed lighter, more natural-looking hardwood flooring with wider planks.

The remodeled bar area remained in the same location, albeit with a refreshing new look and open concept flow for easier entertaining. The butler area likewise remained perfect for serving, with stools added for extra seating. Rockport Gray wood cabinets were chosen to contrast with the white kitchen nearby. The desk area, otherwise, was relocated to a more private front room of the residence.

Altogether, this fantastic transformation gave the homeowners’ public living spaces the proverbial new lease on life, with the design choices and changes truly reflecting the family’s personality: warm, inviting, easygoing and classic.

Spurgeon, Jake Non Mosby.jpg

The conclusion of the renovation let both the homeowners and their consultants step back and take in the beauty of a job well done. This fantastic residential transformation allowed the homeowners to completely make over a majority of their public living spaces. The result delighted them, and their bustling family now feels right at home in the newly remodeled space. 

St. Louis native Jake Spurgeon works as a designer with Kirkwood-based remodeling and design firm Mosby Building Arts. Spurgeon, a veteran of the home design industry since 2004, grew up with a passion for design, constantly rearranging the furniture in his boyhood home. He enjoys residential design because it lets him meet people and help them navigate the difficulties of home remodeling.