• Welcome!
    |
    ||
    Logout|My Dashboard
  • October 24, 2014

Design Awards: Kitchens - Ladue News: Home

Design Awards: Kitchens

Print
Font Size:
Default font size
Larger font size

Posted: Thursday, May 31, 2012 1:48 pm

KITCHENS • WINNER

CHRIS BERRY

BROOKSBERRY & ASSOCIATES LTD.

 Photos by anne matheis

This award-winning 630-square-foot kitchen is the second project that brooksBerry designed for a local family.

“When the client told us they sold the dream house we helped them design several years ago and wanted to build another, we thought all we’d have to do is pull out the old plans,” recalls designer Chris Berry. “Wrong! The new house had to ‘live bigger’, yet in a smaller footprint than its predecessor.”

Nowhere was that more true than the kitchen, a favorite location for the wheelchair-bound husband, who loves to cook. The design had to provide him with easy accessibility, while avoiding features that smack of institutional design. The family also asked for kid-friendly spaces, a computer desk and a casual dining area.

Berry integrated several thoughtful design features that make this kitchen easy to navigate and work in, most notably the reduced-height island with a wheelchair-accommodating recess. Other special aspects are a microwave built in below the counter and an apron-front sink, which is open below in order to make it easy to reach the rear-mounted faucets. Recessed toe kicks create a little extra clearance for the wheelchair, while distressed finishes throughout hide the occasional nicks it creates. Two other standout features in this beautiful family kitchen: the enormous island with recessed stools and refrigerator/freezer cabinetry that resembles an old bonnet-top pine armoire.

A HOME IN COLUMBIA, ILL.

 

KITCHENS • RUNNER UP

JENNY RAUSCH

KARR BICK KITCHEN + BATH

PHOTOs BY DENASH PHOTOGRAPHY

Designed by Jenny Rausch of Karr Bick for her family’s own use, this cook’s kitchen features lightly distressed brown wood cabinets, basil-colored walls, soapstone counters, a reclaimedwood island countertop, and black and cream accents throughout. It opens onto a comfortable windowed family room with a heated tile floor where Rausch, her husband and three young children spend much of their time.

“It had to stimulate our senses but still feel warm and livable,” Rausch says of the design. “Plus, because we do this for a living, people expect us to have something great. We had to try to raise the bar a bit, as far as the budget would allow anyway!”

The biggest challenge: the room’s layout, which forced some tough decisions. For example, Rausch gave up her much-desired double ovens in favor of a butler’s pantry and a 36-inch-wide range. The most noteworthy aspect of the design: two 27-inchwide Sub-Zero refrigerators that flank the back entrance and are surrounded with cabinets, which give the illusion that the wall isn’t interrupted by yet another doorway. “It’s beautiful, but people have a hard time finding the fridge!”

A KIRKWOOD HOME

 

KITCHENS • HONORABLE MENTION

ANNE BOEDGES

KARR BICK KITCHEN + BATH

PHOTOS BY DENASH PHOTOGRAPHY

The inspiration for this kitchen is derived from the historical architecture of the Central West End home and the homeowners’ personalities and design proclivities. “It’s a blend of clean and simple meets antique and natural,” says designer Anne Boedges. “The natural, warm and inviting feel was achieved through the use of the pearl-colored cabinetry, a rustic-cherry stove hood, sueded granite and exposed brick. The floor is a vinyl from the Netherlands that looks like distressed wood from an old barn.

Vintage-style pendants add to the charming, straightforward design of the room, with the two pendants at the window working on a pulley system. Other functional treats: organizational features and storage galore, including a message center that stores/charges cell phones, appliance garage, hidden double trash cans, two-tiered cutlery divider and much more.

The biggest challenge: working around the structural wooden column in the center of the work space. “By changing the original layout, we were able to turn the column into a beautiful focal point that carries you from the front entrance of the home into this new gathering space—the kitchen.”

A CENTRAL WEST END HOME

More about

More about

----- GET CONNECTED WITH LN -----

Enter your email address below to signup for our mailing list.

Featured Events